Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

TOP 5 nejdéle sloužících manažerů v Premier League

Arsene Wenger © iconsport.photo

Kdo se dostal do unikátního žebříčku legendárních manažerů? V obrovské konkurenci Premie League není snadné udržet se dlouhodobě na lavičce stejného klubu a ustát obrovský tlak soutěže. Komu se to podařilo?

Tato rubrika TOP 5 vás seznámí s manažery, kteří vedli nejvíce zápasů v celé historii Premier League. Od premiérové sezóny 1992/93 až po konec minulé sezóny si mohli manažeři celkem připsat 1 190 zápasů. S ohledem na aktuální sezónu je tato porce obohacena o dalších 28 zápasů (chybí už pouze jenom dohrávka mezi Chelsea a Tottenhamem), čímž se dostáváme na finální číslo 1 218 zápasů.

Hned čtyři manažeři z tohoto seznamu byli přítomni ve více než padesáti procentech všech zápasů. První dva manažeři zasáhly dokonce do dvou třetin všech zápasů.

Nejdéle sloužící manažeři Premier League

1. Arséne Wenger - 828 zápasů

Arséne Wenger patří bezesporu k největším manažerům všech dob. V Premier League drží neuvěřitelný rekord v počtu zápasů na lavičce Arsenalu - celkem 828 zápasů (67,98 %). Na lavičku Gunners usedl v říjnu 1996 a skončil v květnu 2018. Je velmi nepravděpodobné, že někdo jeho rekordy v počtu zápasů překoná.

Dnešní doba je poněkud uspěchaná, což se odráží i na netrpělivém vedení, dochází mnohem častěji ke změně na trenérském postě, než tomu bylo v minulosti, kde hrála roli především dlouhodobá koncepční práce trenéra.

Arséne měl vynikající vstup ve svém novém angažmá, kdy během prvních osmi sezón na lavičce Gunners narušil Fergusonovu dominanci a získal tři tituly v tomto období. Je také držitelem rekordní šňůry zápasů bez prohry. Poslední ligový titul slavil v sezóně 2003/04.

Ke konci své kariéry čelil nevoli některých nervózních fanoušků. Ti si přáli, aby Francouz opustil klub o něco dříve. Na závěr svého angažmá získal s týmem FA Community Shield proti Chelsea v penaltovém rozstřelu 2:1 pp.

Wengerova bilance v Premier League: 476 výher - 199 remíz - 153 proher; 1 561 : 807; 1 627 bodů (1,96 bodu na zápas)


2. Sir Alex Ferguson - 810 zápasů

Na druhém místě se umístil nejúspěšnější manažer v historii Premier League, Sir Alex Ferguson. Na lavičku Manchester United usedl již v listopadu 1986, avšak zápasy Premier League se započítávají až od její první sezóny 1992/93.

Při svém odchodu stanovil tehdy rekord v počtu zápasů v Premier League - 810 zápasů (66,5 %), dokud ho nepřekonal Arséne Wenger.

Během své éry získal 13 ligových titulů, což je naprostá dominance. Nejbližší konkurent, Pep Guardiola, mu dýchá na záda s „pouhými” pěti tituly.

Ferguson vychoval pro světový fotbal mnoho špičkových hráčů, mezi které patří Ryan Giggs, David Beckham, Paul Scholes, Eric Cantona, Roy Keane a stále aktivně hrající Cristiano Ronaldo.

Jeho poslední sezónou byla 2012/13 a rozloučil se s ní stylově, svou pouť u Red Devils zakončil titulem. Od jeho odchodu se Manchesteru United nedaří a od té doby nezískal ligový titul.

Fergusonova bilance v Premier League: 528 výher - 168 remíz - 114 proher; 1627:703; 1 752 bodů (2,16 bodu na zápas).


3. David Moyes - 686 zápasů

David Moyes je v současnosti jediným aktivním manažerem v tomto žebříčku, který má reálnou šanci překonat oba dva legendární manažery, co se týče celkového počtu zápasů. V průběhu své kariéry působil na lavičce čtyř týmů s celkovým počtem 686 zápasů (56,32 %): Everton (427), West Ham United (187), Sunderland (38) a Manchester United (34).

David Moyes byl vytipován jako ideální náhrada za Sira Alexe Fergusona v Manchesteru United. Moyes je skotské národnosti a měl za sebou velmi vydařené angažmá v Evertonu, s kterým se pravidelně umisťoval v horní části tabulky.  Bohužel pro něj mu toto vysněné angažmá vůbec nevyšlo a po necelé sezóně v týmu skončil.

Počtem získaných trofejí se vůbec nepřibližuje prvním dvěma mužům tohoto žebříčku. Získal pouze titul v Evropské konferenční lize a Community Shield.

Moyesova bilance v Premier League: 267 výher, 179 remíz, 241 proher; 927 : 889; 980 bodů (1,43 bodu na zápas).


4. Harry Redknapp - 641 zápasů

Těžko byste hledali manažera, který by byl tak věrný určité části Londýna. Těžko říct, zda byl záměr Harryho Redknappa nepřekročit na mapě Anglie území nad jižním Londýnem, ale dle seznamu vedených týmů v Premier League, to tak vypadá. Jediným týmem mimo jih Anglie byl Birmingham, ale ten vedl v soutěži Championship, což se nepočítá do tohoto žebříčku.

Donedávna držel třetí příčku, dokud ho nepokořil David Moyes. Harry Redknapp před necelými dvěma týdny oslavil své 77. narozeniny a není příliš pravděpodobné, že by si připsal další starty. Během svého působení v Premier League si připsal dohromady 641 zápasů (52,62 %): West Ham United (269), Portsmouth (158), Tottenham Hotspur (144), Q.P.R. (48) a Southampton (22).

Největším úspěchem Harryho Redknappa byl zisk FA Cupu v sezóně 2007/08, když ve finále zdolal Cardiff City. Ve čtvrtfinále si dokonce připsal cenný skalp, když vyřadil Fergusonův Manchester United na jeho hřišti 1:0.

Celkově to měli manažeři v éře Sira Alexe Fergusona a Arséna Wengera velmi těžké získávat trofeje. Zatímco První jmenovaný sbíral ligové tituly, jak na běžícím páse, druhý jmenovaný sbíral anglické poháry.

V paměti fanoušků utkvěl také povedeným angažmá v Tottenhamu. Od té doby se klub začal pohybovat v horních částech tabulky a dokonce se mu podařilo se Spurs dostat až do čtvrtfinále Ligy mistrů.

Redknappova bilance v Premier League: 237 výher, 167 remíz, 238 proher; 819 : 846; 878 bodů (1,37 bodu na zápas).


5. Sam Allardyce - 541 zápasů

Sam Allardyce, často označován jako „Big Sam”, je druhým anglickým manažerem v tomto žebříčku. Dohromady vedl celkem devět týmů v Premier League a připsal si 541 zápasů (44,4 %): Bolton Wanderers (226), West Ham United (114), Blackburn Rovers (76), Sunderland (30), W.B.A. (25), Everton (24), Newcastle United (21), Crystal Palace (21), Leeds United (4).

Zatímco první dva manažeři sbírali trofeje, Moyes s Redknappem se pohybovali ve vyšších patrech tabulky, tak Sam Allardyce byl označován za experta na udržení se v Premier League. Pouze v jediném případě nedokázal udržet tým v nejvyšší anglické soutěži. V minulé sezóně byl najat Leedsem, aby se pokusil tým udržet v Premier League, ale neúspěšně. Tým vedl ke čtyřem zápasům, což nelze považovat za jeho vinu.

Nejvýraznější stopu zaznamenal během svého působení v Boltonu, s kterým hned ve své druhé sezóně postoupil do Premier League. První dvě sezóny se sotva zachránil, v následujících čtyřech sezónách se s týmem umístil v horní části tabulky. Z Boltonu dokázal vybojovat konkurenceschopný tým a s týmem se objevil i v poháru UEFA.

Po nepříliš vydařených angažmá v Blackburnu a Newcastlu se Allardyce vrátil do Championship, kde převzal West Ham United. Hned v první sezóně dokázal londýnský celek vrátit do Premier League, s kterým se následně třikrát umístil v poklidném středu tabulky.

Allardyceova bilance v Premier League: 178 výher, 146 remíz, 217 proher; 636 : 759; 680 bodů (1,26 bodu na zápas)


Přečtěte si také: TOP 5 nejúspěšnějších manažerů v Premier League

Zdroj: premierleague.cz
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.