Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

TOP 5 nejúspěšnějších manažerů v Premier League

Sir Alex Ferguson © iconsport.photo

Kvalitní trenér dokáže dovést svůj tým k vrcholu třeba i několikrát po sobě. Kterých pět manažerů je nejúspěšnějších, co se týče počtu zisku titulů Premier League?

První sezónu Premier League, která byla zahájena v sezóně1992/93, vyhrál Manchester United po dlouhých 26 letech. Během 30 uplynulých sezón získalo titul dalších deset manažerů.

Jeden titul získali Kenny Dalglish s Blackburn Rovers, Carlo Ancelotti a Antonio Conte s Chelsea, Roberto Mancini a Manuel Pellegrini s Manchesterem City a Claudio Ranieri s Leicesterem City. Zajímavostí je, že ani jeden z manažerů není anglické národnosti.

5. Jürgen Klopp - 1 titul

Německý manažer přišel do Liverpoolu v roce 2015 z Borussie Dortmund, kde strávil sedm úspěšných let. Po špatném vstupu Liverpoolu do sezóny pod taktovkou Brandona Rodgerse, přišel Jürgen Klopp a přebíral tým, který se nacházel na desátém místě; nakonec Liverpool skončil osmý. V tomto ročníku vyhrál titul Leicester City.

V následující sezóně dosáhl s týmem 4. místa a kvalifikoval se do předkola Ligy mistrů. V září získal Klopp ocenění za nejlepšího manažera měsíce. Stejného umístění dosáhl i v sezóně 2017/18. Skvělou volbou německého stratéga bylo angažování Mohameda Salaha z AS Řím, který se stal hned v první sezóně nejlepším střelcem se 32 góly.

Sezóna 2018/19 byla předzvěstí toho, že Liverpool získá po letech titul. V tomto ročníku se Liverpool dlouho přetahoval s Manchesterem City, ale nakonec zůstal o jeden bod s 97 body za Manchesterem City, ale nakonec zůstal o jeden bod za ním s 97 body a musel se spokojit se stříbrnou pozicí. Kloppa a fanoušky mohlo ale těšit, že v tomto ročníku vyhráli Ligu mistrů.

Sezóna 2019/20 byla pro Liverpool zásadní. Po dlouhých třiceti letech uspěli v anglické nejvyšší soutěži a vůbec poprvé v Premier League. Ve stejném kalendářním roce vyhrál Klopp ještě UEFA Super Cup a FIFA Club World Cup.

Němec vyhrál jednou FA Cup, dvakrát anglický ligový pohár a anglický superpohár. V sezóně 2021/22 skončil opět bod za Manchester City, především kvůli promarněným bodům s TOP 4 týmy. Ve stejném roce navíc ještě prohrál ve finále Ligy mistrů s Realem Madrid.

V aktuální sezóně, dvanáct kol před koncem soutěže, se Liverpool drží v čele tabulky s jednobodovým náskokem před Citizens a dvoubodovým na Arsenal. Klopp má poslední šanci, jak přidat druhý titul do své sbírky, jelikož na konci ledna oznámil svůj konec u Liverpoolu.


4. José Mourinho - 3 tituly

Portugalský stratég vyhrál titul hned ve své první sezóně v Chelsea. V sezóně 2004/05 získala Chelsea 95 bodů a inkasovala pouze 15 branek. Díky tomuto triumfu Chelsea prolomila nadvládu Manchesteru United a Arsenalu.

O rok později „Special One” obhájil mistrovský titul, ale na hattrick už nedosáhl. Sir Alex Ferguson nedovolil Mourinhovi získat potřetí za sebou titul a odsunul Chelsea na druhou pozici.

V sezóně 2007/08 se Chelsea příliš nedařilo a po vzájemné dohodě ukončil spolupráci klub s Mourinhem, jehož ve funkci nahradil Avram Grant 20. září.

Na třetí titul v Premier League si musel Mourinho počkat až na své druhé působení v Chelsea, a to v sezóně 2014/15. Následující sezónu měl klub naprosto tragický vstup do sezóny, když se vedení Chelsea nakonec rozhodlo legendárního manažera vyhodit v půlce prosince kvůli neuspokojivým výsledkům. Klub se nacházel na šestnácté pozici.

José Mourinho působil ještě v Manchesteru United a Tottenhamu Hotspur, ale z obou klubů byl vyhozen. Tyto vyhazovy bohužel vrhají a vynikajícího stratéga negativní světlo. Nicméně se třemi tituly a dalšími úspěchy rozhodně patří mezi TOP 5 nejlepších manažerů v Premier League.

Spolu s ligovými tituly vyhrál Mourinho jednou FA Cup, čtyřikrát ligové poháry, dvakrát anglické superpoháry a Evropskou ligu. V Tottenhamu nevyhrál ani jednu trofej, což je zároveň také jediný klub v kariéře, s kterým to nedokázal.


3. Arséne Wenger - 3 tituly

Na třetí pozici se umístil bývalý šéf Gunners, Arséne Wenger, rekordman v počtu zápasů a strůjcem „The Invincible”, kdy Arsenal neprohrál 49 zápasů za sebou v Premier League.

Wengerovi se dařilo něco speciálního, což se nikomu jinému nedařilo. Dokázal pravidelně udržovat Arsenal mezi TOP 4 týmy v soutěži. Wenger způsobil revoluci, kdy jako první manažer začal dbát na výživu a kondici hráčů během sezóny.

Wenger měl možná dost smůlu, že proti sobě měl v té době Sira Alexa Fergusona; jinak by mohl mít na svém kontě mnohem více ligových titulů. Hráči pod jeho vedením hráli oku lahodící fotbalový styl, ale fanoušci byli netrpěliví a kolikrát reagovali podrážděně, protože se dlouho nedočkali ligového titulu.

Poslední ligový titul získal Arsenal v sezóně 2003/04. Nejblíže byl Mikel Arteta v sezóně 2022/23, ale nakonec selhal v závěrečné fázi.

V Arsenalu působil od sezóny 1996/97, kdy s týmem skončil na třetí pozici. O rok později získal Wenger první titul pro Arsenal v novodobé historii a Sir Alex Ferguson měl konečně konkurenta.

Wenger ukončil svou trenérskou pouť u Gunners po sezóně 2017/18. Během svého působení na severu Londýna si připsal 828 zápasů s 1,96 průměrem získaných bodů na zápas.

Francouz celkově vyhrál tři ligové tituly, sedmkrát FA Cup a sedmkrát anglický superpohár.


2. Pep Guardiola - 5 titulů

Pep Guardiola má dost slušně našlápnuto k tomu, aby dostihl legendárního Sira Alexe Fergusona. Hned ve své první sezóně 2016/17 skončil na třetí pozici, ale to důležité teprve přijde.

Další sezóny nezvítězil nikdo jiný než právě Manchester City pod vedením Pepeho Guardioly. Jediná výjimka nastala v sezóně 2019/20, kdy zvítězil Liverpool. Ačkoliv měli Citizens párkrát namále, tak nakonec titul získali.

Během svého působení v Manchesteru City získal Pep Guardiola pětkrát ligový titul, dvakrát FA Cup, čtyřikrát anglický ligový pohár, dvakrát anglický superpohár, jedenkrát evropský superpohár, titul mistra světa klubů a kýženou Ligu mistrů.

V minulé sezóně se mu povedlo přivést norského zabijáka, Erlinga Haalanda, který se stal v jeho premiérovém ročníku nejlepším střelcem s 36 zásahy.

V sezóně 2017/18 se podařilo Guardiolovi dosáhnout milníku 100 bodů.

Jako teprve druhý manažer dokázal získat v Anglii treble, což se do té doby podařilo pouze Fergusonovi. Titul v Premier League, FA Cupu a Lize mistrů získal v předchozí sezóně 22/23.

Pokud získá Guardiola ligový titul i v této sezóně, bude to dohromady šestý titul a bude mít skvěle nakročeno k tomu, aby se stal nejúspěšnějším manažerem v historii soutěže.


1. Sir Alex Ferguson - 13 titulů

Nejlepším manažerem v historii Premier League nemůže být nikdo jiný než legendární SirAlex Ferguson. Skotský manažer trénoval pouze Manchester United a možná ani netušil jak úspěšné období zahájí prvním získaným ligovým titulem v sezóně 1992/93.

Do Manchesteru přišel v roce 1986, ale ligový titul získal až v premiérové sezóně Premier League. Celkem Premier League vyhrál třináctkrát, pětkrát FA Cup, čtyřikrát anglický ligový pohár a desetkrát anglický superpohár.

Na mezinárodní scéně s Manchesterem vyhrál dvakrát Ligu mistrů, jedenkrát mistrovství světa klubů, UEFA superpohár, pohár vítězů pohárů, a interkontinentální pohár.

Svou bohatou kariéru u Red Devils zakončil s noblesou, když získal poslední třináctý titul v sezóně 2012/13. Ve funkci ho neúspěšně nahradil David Moyes, který byl poté dočasně nahrazen Ryane Giggsem, kterého ale na konci další sezóny nahradil Louis van Gaal, protože skončil s týmem až na sedmé pozici.

Doposud byl držitelem legendárního treble, dokud ho nevyrovnal Pep Guardiola v loňské sezóně.

Ferguson vychoval řadu hráčů světového kalibru, jako například Davida Beckhama, Ericu Cantonu, Ryana Giggsa, Cristiana Ronalda atd.

Po jeho skončení se Red Devils trápí. Velmi těžce se bude hledat úspěšnější manažer než skotský GOAT.

Během své trenérské kariéry z pozice manažera zasáhl do 810 zápasů s průměrem 2,16 získaných bodů na zápas.


Zdroj: premierleague.cz
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.