Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

TOP 5 nejlepších obránců Premier League

Kapitán Chelsea John Terry © iconsport.photo

Kdo patří do historické TOP 5 nejlepších obránců Premier League a kdo je hodnocen jako ten úplně nejlepší? V žebříčku nechybí legendy TOP klubů, stejně jako jeden aktivní hráč. Který klub dodal nejvíce jmen do seznamu nejlepších obránců?

Premier League prošlo velké množství kvalitních hráčů. Soutěž je známá tím, že se hraje ve vysokém tempu, a ani ten největší favorit nemá jistotu výhry nad posledním týmem v ligové tabulce. Logicky jsou nejvíce vidět útočníci a záložníci, kteří střílí, respektive připravují šance ke vstřelení gólů. Na druhou stranu nemají před sebou vůbec jednoduchý úkol. Proti sobě čelí nejen skvělým brankářům, ale především obráncům.

V níže uvedeném žebříčku TOP 5 nejlepších obránců jsou uvedena jména, která samozřejmě v seznamu nemohou chybět. Bylo ale těžké se rozhodnout, kdo nakonec bude mimo tuto TOP 5.

5. Nemanja Vidić (Manchester United)

Nemanja Vidić přišel do Manchesteru United v lednovém přestupovém okně v roce 2006. Po svém příchodu do Manchesteru vytvořil velmi kompaktní a těžce propustnou dvojici s Riem Ferdinandem. Vidićovy vzdušné a fyzické kvality byly pro útočící hráče velkou překážkou. Vidić se ukázal jako velmi důležitá posila, díky němuž získal Sir Alex Ferguson chybějící článek do sestavy.

Nemanja Vidić se stal dvakrát hráčem roku Manchesteru United. S klubem také uspěl v Lize mistrů a pětkrát se stal šampionem Premier League.

Úspěšnost zákroků - 75 %

Soutěž

OZ

G

A

ŽK

ČK

V

P

ČisK

Premier League

211

15

3

39

6

149

27

95

Nemanja Vidić a Rio Ferdinand

4. Virgil van Dijk (Southampton, Liverpool)*

Virgil van Dijk je jediným zástupcem, který je aktivní v tomto žebříčku. Skauti ze Southamptonu udělali výbornou práci, když jej přivedli ze skotského Celticu. Během necelých tří sezon v jeho barvách si ho vyhlédl Liverpool a mohl si mnout ruce.

Prakticky ihned po jeho příchodu se stal jedním z nejlepších obránců celé soutěže, a krátce poté i světa. Jeho doménou jsou vůdčí schopnosti, čtení hry, výborná hra ve vzduchu a přesné pasy. Nezastavila ho ani téměř rok trvající pauza vinou zranění.

Virgil byl vyhlášen jednou hráčem roku Liverpoolu a dokonce získal ocenění za nejlepšího hráče v Evropě. S Liverpoolem vyhrál Ligu mistrů a Premier League.

Úspěšnost zákroků - 66 %

Soutěž

OZ

G

A

ŽK

ČK

V

P

ČisK

Premier League

264

22

8

18

2

164

44

102

Virgil van DIjk

3. Tony Adams (Arsenal)

Jedna z největších ikon Premier League a Arsenalu v devadesátých let, Tony Adams, byl ztělesněným oddanosti ke svému matěřskému klubu, v němž odehrál přes 500 zápasů. Tony Adams „Mr. Arsenal” výborně četl hru a prosazoval se ve vzdušných soubojích. Dlouholetý kapitán Arsenalu byl u přerodu Arsenalu ve velkoklub, který mohl konkurovat Manchesteru United.

S Arsenalem získal celkem 4 anglické tituly, z toho dva v Premier League.

Soutěž

OZ

G

A

ŽK

ČK

V

P

ČisK

Premier League

255

12

9

36

4

132

56

115

Tony Adams

2. Rio Ferdinand (West Ham, Leeds, Manchester United, QPR)

Rio Ferdinand začínal svou fotbalovou kariéru ve West Hamu United. Ve West Hamu nastupoval společně s Frankem Lampardem, Joe Colem a dalšími vynikajícími fotbalisty. Po jeho přestupu do Manchesteru United se stal Ferdinand jedním z nejlepších obránců v lize. Jeho hodnota vzrostla poté, co se k němu připojil Nikola Vidić, který je rovněž v tomto žebříčku.

Jeho elegantní styl s klidnou hlavou a přesnou rozehrávkou ho odlišoval od zbytku obránců v tehdejší době. Jeho příchod do klubu potvrzoval skvělý čich Sira Alexe Fergusona na talenty.

Rio Ferdinand dovolil svým soupeřům pouze 180krát skórovat, což je neuvěřitelná statistika, když vezmeme v úvahu, v jakých týmech kromě Manchesteru United ještě hrál.

S Manchesterem United získal šestkrát ligový titul a jedenkrát Ligu mistrů.

Úspěšnost zákroků - 81 %

Soutěž

OZ

G

A

ŽK

ČK

V

P

ČisK

Premier League

504

11

8

36

1

291

103

189

Rio Ferdinand

1. John Terry (Chelsea)

Na vrcholu nemůže chybět nikdo jiný, než ikona Chelsea a anglického fotbalu, John Terry. Kapitán Chelsea byl jednou z hlavních tváří Chelsea při svém přerodu z předního klubu na anglický velkoklub. Jeho doménou byly houževnatost, fyzická síla, napadání, zachycování přihrávek a vedení. Dokonce se spekuluje, že John Terry patří mezi nejlepší obránce v historii celého fotbalu.

Mezi všemi ostatními obránci disponuje také skvělým čichem na výběr místa a skórování hlavou během standardních situacích. Platný byl tedy nejen při útočných standardních situacích, ale i v obranných, kdy kolikrát odvrátil hrozící nebezpečí.

Jako kapitán Chelsea dovedl svůj klub k pěti ligovým titulům a jednomu titulu Ligy mistrů.

Úspěšnost zákroků - 77 %

Soutěž

OZ

G

A

ŽK

ČK

V

P

ČisK

Premier League

492

41

12

69

6

311

74

214

John Terry

Přečtěte si také: TOP 5 nejlepších nahrávačů v historii Premier League

Zdroj: premierleague.cz
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.