Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

TOP 5 nejlepších nahrávačů v historii Premier League

Ryan Giggs v roce 2013 proti Leverkusenu © iconsport.photo

Fotbal se hraje na góly, a k tomu jsou potřeba přihrávky. Kdo patří k nejlepším nahrávačům v Premier League z historického hlediska?

1. Ryan Giggs - 162 asistencí

Premier League prošla historicky řada skvělých hráčů, kteří nastříleli mnoho gólů. Kdo dominuje mezi nahrávači na gól? Kdo jiný, než legendární velšský záložník, Ryan Giggs.

Ryan Giggs nastoupil celkem k 632 zápasech, vstřelil v nich 102 gólů a přichystal neuvěřitelných 162 finálních přihrávek pro své spoluhráče. I díky němu byl Manchester United tak dlouho na čele v anglické Premier League.

Ryan Giggs si připsal celkem 22 sezon v Premier League. Poslední sezony spíše střídal, nicméně i tak jeho průměr bylo 7,36 asistencí za sezonu, což je nesmírně slušná bilance. To znamená, že si Ryan Giggs připsal každý pátý zápas asistenci.

Nejvíce úspěšná sezona z pohledu počtu asistencí byla 1999/00, tehdy jich zaznamenal 12.

Soutěž

OZ

G

A

Premier League

632

109

162


2. Kevin De Bruyne - 112 asistencí*

Na druhém místě se nachází jeden z nejlepších záložníků světa, ne-li historicky nejlepší. Belgický dirigent má neuvěřitelnou bilanci, a pro Manchester City je podobným bohem, jako býval Ryan Giggs v dobách největší éry Manchesteru United.

Statistiky Kevina De Bruyneho jsou daleko lepší než byly Ryana Giggse. Nejúspěšnější sezonou belgického tvůrce hry byla sezona 2019/20, kdy dokázal přihrát dvacetkrát na gól. Opravdu dechberoucí číslo.

Pokud byla čísla Ryana Giggse neuvěřitelné, tak čísla Kevina De Bruyneho jsou na tom daleko lépe. V průměru zaznamenal tento fenomenální hráč 12,44 asistencí za sezonu.

Otázkou je, zda Kevin De Bruyne zůstane v Manchesteru City, nebo odejde do jiného klubu. V poslední době se spekuluje spíše o jeho odchodu pryč z Anglie.

Soutěž

OZ

G

A

Premier League

260

68

112


3. Cesc Fábregas - 111 asistencí

Dlouhou dobu se španělský záložník Cesc Fábregas vyhříval na druhém místě, dokud ho v uplynulém ročníku Premier League nepředskočil Kevin De Bruyne. Fabregas začal svou pouť v dresu Arsenalu.

Cesc Fábregas měl smůlu, stejně jako celý Arsenal, že kromě Manchesteru United byla v lize také Chelsea, takže Arsenal marně čekal na titul v Premier League. Po sedmi sezonách strávených v Arsenalu se stěhoval do Barcelony.

Po třech sezonách strávených v katalánském klubu se rozhodl vrátit do Anglie, ale ne do Arsenalu, nýbrž k rivalovi z Chelsea.

Španělský záložník zaznamenal dohromady 111 asistencí, v průměru si tak připsal 9,25 asistencí za sezonu, což rozhodně není špatná bilance. Nejvíce asistencí zaznamenal v Arsenalu v sezoně 2007/08 - 20.

Soutěž

OZ

G

A

Premier League

350

50

111


4. Wayne Rooney - 103 asistencí

Druhým Rudým Ďáblem a prvním Angličanem v tomto seznamu je Wayne Rooney. Ten zaujmul především jako teenager v dresu Evertonu, za což si vysloužil časem přestup na jednu z nejslavnějších adres tehdejší doby, na Old Trafford.

Wayne Rooney ihned zapadl do hierarchie Sira Alexe Fergusona a patřil k tahounům mužstva.

Rooney měl především za úkol střílet branky, ale nezůstal pozadu ani v připravování šancí pro své spoluhráče. Čtvrté místo z historického hlediska je toho důkazem.

Anglický útočník si v průměru připsal 6,43 asistencí za sezonu. Nejplodnější měl v tomto ohledu 2007/08, když zaznamenal 13 asistencí.

Soutěž

OZ

G

A

Premier League

491

208

103


5. Frank Lampard - 102 asistencí

Žebříček uzavírá další legenda anglického fotbalu - Frank Lampard. Odchovanec West Hamu United, zažil nejlepší léta v Chelsea. Na sklonku kariéry si zahrál ještě v Manchesteru City. Jeden z nejlepších anglických záložníků byl nesmírně produktivní. V 609 zápasech si připsal 177 gólů a na 102 asistoval.

Chelsea stavěla svou hru především na něm, Didieru Drogbovi a Petru Čechovi.

Frank Lampard v průměru zaznamenal 5,1 asistencí za sezonu. Nejlepší sezonu měl tento střední záložník v ročníku 2009/10, když ve 36 zápasech skóroval 22krát a na 16 gólů asistoval.

Soutěž

OZ

G

A

Premier League

609

177

102

Přečtěte si také: TOP 5 střelců Premier League 2023/24: Erling Haaland obhájil prvenství

Zdroj: premierleague.cz
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.