Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

Guardiola vysvětluje, proč umožňuje odchod nespokojených hráčů

Pep Guardiola při zápase s Kodaní © iconsport.photo

Španělský manažer ve službách Manchesteru City odpovídá novinářům na otázky ohledně odchodů bývalých hráčů.

Manchester City hostilo Chelsea ve včerejším zápase Premier League a remizovalo 1:1. Za hosty z Londýna hráli dva bývalí hráči Citizens, Raheem Sterling a Cole Palmer. První jmenovaný byl jedním ze střelců, v předchozím vzájemném klání se trefili oba hráči.

Zatímco Raheema Sterlinga lze považovat za jednu z legend Manchester City, tak Cole Palmer nedostal příliš prostoru. V dresu Manchesteru City dostal šanci odehrát pouze 489 minut v Premier League, přestože mnoho fanoušků si přálo, aby se stal také legendou.

I proto Palmer zvolil odchod do Chelsea, kde patří k nejlepším hráčům. V aktuální sezóně skóroval desetkrát a šestkrát asistoval ve 21 zápasech.

Guardiolovy zásady: Kdokoliv může odejít

Pep Guardiola si všiml, že je Cole Palmer nespokojený, tak mu nebránil v odchodu a vzápětí dodal: „Jak můžete od hráče dostat maximum, když není spokojený?”

Je to jedno z jeho pravidel.

„Pokud jsou hráči tady jen kvůli smlouvě, nefunguje to.” sdělil pro Sky Sports.

„Lidé musí přicházet s vášní, láskou, s chutí hrát a být šťastní, že jsou tady. Stejně to aplikuji i u sebe. Pokud nejsem šťastný, nebudu tady. Nezáleží na smlouvě.”

„Myslím si, že hráči jsou zde spokojeni kvůli péči. Nicméně hráči jsou zde, aby hráli, sbírali minuty. Je tedy normální, že pokud nehrají, tak chtějí odejít někam jinam, aby hráli, čemuž rozumím. Tak odejdou.”

Příznivci City si na tento přístup zvykají, před startem minulé sezóny opustili klub Gabriel Jesus a Raheem Sterling. Joao Cancelo opustil klub v půlce sezóny, a stejně klub vyhrál historický treble.


Úzký kádr Manchesteru City

Je to Guardiolův styl a vychází mu. „Tento hráč hraje, další není spokojený. Je to stejné pokaždé.” U hráčů jako Raheem Sterling, Joao Cancelo a dalších, šlo vidět, že něco dokázali v klubu. U Palmera se nabízí otázka, zda není jeho odchod frustrující?

„Ano, to je,” odpověděl.

„Ale na konci dne jsou i další hráči dobří.”

Zajímavostí je, že Guardiola chce soutěžit o nejlepší pozice v lize a být nejlepším týmem na světě, ale s úzkým kádrem. Chce mít v týmu pouze ty nejlepší hráče. Zároveň přiznává, že si je vědom možných problémů z malého vytížení, což by mohlo ovlivnit problémy v kabině.

„Není snadné zvládnout být součástí tohoto klubu a prosadit se v prvním týmu.”

„Raheem měl kvalitu, a i díky němu jsme společně dosáhli úspěchů. V případě Palmera jsem si jistý, že nedostal šanci, kterou si určitě zasloužil, ale bohužel je to tak. Už nyní je však z něj hvězda Chelsea, je to neuvěřitelný hráč.”

Španělský manažer přiznává, že kdyby Palmer zůstal, tak by určitě dostal nyní šanci v sestavě, obzvláště když vypadl ze sestavy Bernando Silva a Jack Grealish. Zároveň dodává, že tým prokázal sílu, když si poradil bez Kevina De Bruyneho (pět měsíců) a Erlinga Haalanda (dva měsíce).

Zároveň však vyzdvihuje výkony mladíka Oscara Bobba, který vyhrál zápas v Newcastlu. Ten by podle jeho slov měl dostat více šance.


Guardiola se nebojí kritizovat kohokoliv

V zápasu proti Evertonu se manažerovi Citizens nelíbila řeč těla Haalanda, který několikrát frustrovaně gestikuloval. Za toto chování si vysloužil kritiku, což komentuje tím, že i ti nejlepší potřebují někdy připomenout standardy. Kdyby chtěl Haaland odejít, je však jasně stanovaná cena.

„Je to stejné jako v každé práci na světě.”

„Pokud chodíte do práce a jste nevrlí a smutní, nemůžete podávat dobré výkony. Je potřeba změnit přístup a bude to lepší.”

Někdy se stane, že situace se nevyvíjí podle vašich představ, čímž narážel na Haalandovu řeč těla.

„Očekáváte něco, co se nakonec nestane. Musíte přijmout realitu, že ne všechno je jednoduché. Všechno je složité. Soupeř má vždy svůj příspěvek. Nemůžete se zlepšit, pokud nepřijmete, že soupeři jsou od toho, aby je bylo možné překonat.”


Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.