Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

Arsenal vs. Chelsea: Boj o Viktora Gyokerese

Viktor Gyokeres v zápase proti Atalantě © iconsport.photo

Arsenal i Chelsea hledají do svých řad střelce, který dokáže vstřelit alespoň 20 gólů v Premier League za sezónu. Středem pozornosti obou londýnských celků získává švédský kanonýr ve službách Sportingu Lisabon.

Arsenal a Chelsea patří historicky mezi nejúspěšnější týmy Premier League. Zatímco Arsenal bojuje druhým rokem o titul a momentálně se drží na první příčce, Chelsea se trápí druhou sezónu za sebou a nachází se až na jedenáctém místě. Na pátou příčku, zaručující účast v Evropské lize, ztrácí Chelsea čtrnáct bodů, ačkoliv má jeden zápas k dobru.

I kdyby v dohrávce Blues zvítězili, propastný rozdíl jedenácti bodů se bude velmi těžko dohánět. Jedinou možností kvalifikace do Evropské ligy spočívá ve vítězství FA Cupu. Chelsea chybí pouhé dva kroky, aby zvedla pohár nad hlavou. V semifinále ji však čeká nejtěžší překážka - obhájce poháru, Manchester City.

Pokud by Chelsea přeci jen zvítězila, podařil by se jí podobný kousek, jako Arsenalu roku 2019/20, když v lize skončil až osmý, ale vítězstvím v FA Cupu si zajistil účast v základní skupině Evropské ligy.


Začátky Viktora Gyokerese

Švédský kanonýr, Viktor Gyokeres, letos v červnu oslaví své 26. narozeniny. S velkým fotbalem začínal ve švédském týmu „Brommapojkarna”, který v té době hrál dokonce až třetí nejvyšší švédskou ligu. Ve své druhé sezóně 2015/16 přispěl svému týmu sedmi góly v devatenácti zápasech k postupu do druhé nejvyšší soutěže.

O rok později potvrdil svůj čich na gól, když skóroval třináctkrát ve 29 zápasech a pomohl tak k dalšímu postupu do nejvyšší švédské ligy. Jeho talentu si všimli skauti z Brightonu, kteří ho doporučili klubu, a Gyokeres se stěhoval na jih Anglie za jeden milión eur.

Za seniorský tým Brightonu nastoupil pouze v anglických pohárech, a do Premier League nezasáhl ani na jednu minutu. Během svého neúspěšného působení v Brightonu putoval na hostování, nejdříve do Swansea, poté do druholigového německého St. Pauli, a následně do Coventry, kde v létě 2021 přestoupil permanentně za 1,2 milionů eur.

V součtu dvou sezón v Championship soutěži nastoupil celkem k 94 zápasům, v nichž dokázal skórovat 38krát a sedmnáctkrát asistovat. Když v létě před začátkem nové sezóny přistála nabídka Sportingu ve výši 20 milionů eur, vedení anglického celku ani na chvíli neváhalo a Gyokeres se stěhoval do hlavního města Portugalska.


Femomenální proměna

Přestup do týmu portugalského mistra odstartoval explozi. Málokdo čekal, jak se Viktor Gyokeres chytne v portugalské nejvyšší soutěži. Hráč, který neměl zkušenosti s nejvyšší soutěží v žádné z evropských lig, kde hrál, gólově explodoval.

Ve svém debutu vstřelil dva důležité góly, díky kterým Sporting vstoupil vítězně do nového ročníku a zvítězil nad Vizelou 3:2. Další tři zápasy vyšel Viktor Gyokeres gólově naprázdno.

Po této krátké impotentní šňůře začal nejen střílet góly, ale také vytvářet šance. Málokdo ale tušil, že si dokáže udržet formu po celou probíhající sezónu. Rok 2024 zahájil třemi asistencemi proti Estorilu, který Sporting nakonec zvítězil 5:1.

Tři zaznamenané asistence potvrzovaly formu z předchozího kalendářního roku a nyní se podržte. V osmnácti odehraných zápasech v kalendářním roce 2024 skóroval osmnáctkrát! Poslední tři góly si připsal do sítě Boavisty v ligovém zápase (6:1). V zápase si dokázal připsat ještě jednu asistenci, a celkově tento počet navýšil na sedm.

Celková bilance Viktora Gyokerese v probíhající sezóně: 39 zápasů - 36 gólů - 14 asistencí


Kdo získá objev portugalské ligy?

Jméno Viktora Gyokerese bylo známé především na britských ostrovech v soutěži Championship, kde patřil k nejlepším hráčům druhé anglické ligy. O pozornost evropských špičkových klubů až svou neuvěřitelnou formou ve Sportingu Lisabon v aktuální sezóně.

Jeho proměna je označována za „fenomenální”. Hodnota podle serveru Transfermarkt vzrostla během 18 měsíců až o 1 000 procent! Ještě v říjnu 2022 byl Gyokeres odhadován na 5 milionů eur, mezitím jeho hodnota vzrostla, a nyní už je ceněn na 55 milionů eur.

Podle zdrojů Football Insideru bude muset zájemce zaplatit výstupní klauzuli ve výši 85 milionů eur.

V lednovém přestupovém období byla velmi blízko k jeho získání Chelsea, ale nemohla kvůli finančním pravidlům. O služby Švéda s maďarskými kořeny se zajímal také Arsenal, jehož úsilí se zvýšilo prohlášením, že už nemá zájem o přivedení Ivana Toneyho z Brentfordu.

Větší smysl dává přestup do Arsenalu, který bude hrát s jistotou evropské poháry a s velkou pravděpodobností bude hrát i příští sezónu o nejvyšší příčky. Na druhou stranu má i Chelsea samozřejmě šanci, i přesto, že chce přivést minimálně Victora Osimhena.

Jedno je jisté, Viktor Gyokeres má zkušenosti s anglickým fotbalem, když v dresu Coventry vstřelil 43 gólů ve 116 odehraných zápasech.

Přečtěte si také: Přestupové spekulace: Cíl Chelsea touží přestoupit do Realu Madrid

Zdroj: premierleague.cz
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.