Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

Zpátky do minulosti: První sezóna Premier League 1992/93

Sir Alex Ferguson s trofejí © iconsport.photo

Premier League vznikla v únoru 1992, kdy se kluby dohodly opustit předchozí soutěž "The Football League". Tuto změnu motivovala touha využít lukrativní dohodu o televizních právech.

Premier League měla svou premiéru 15. srpna 1992 a skončila 11. května 1993. V této sezóně se účastnilo 22 týmů, a tato soutěž tedy navazovala na předchozí soutěž (First Division). Jako obhájce titulu do nové soutěže vstupoval tým Leeds United, který předešlou sezónu vyhrál o 4 body před Manchesterem United. 

Krátce před startem nové sezóny přivedl nově postupující Blackburn Rovers do svého týmu útočníka Southamptonu, Alana Shearera, za rekordních 3,6 miliónu liber.

Faktor úspěchu: Eric Cantona a jeho vliv na Manchester United

Manchester United vyhrál titul po dlouhých 26 letech. Průběh sezóny vypadal tak, že Red Devils na titul nedosáhnou. V půlce sezóny totiž vedlo ještě Norwich City před druhou Aston Villou, a na třetím místě byl nováček soutěže, Blackburn Rovers. Manchester United se nacházel až na čtvrtém místě. Pro Sira Alexa Fergusona byl klíčový okamžik, když se na začátku sezóny zranil nově příchozí útočník Dion Dublin na dlouhou dobu.

Ferguson se snažil najít náhradu za Dublina a zkoušel přivést hráče jako Matthew Le Tissier, Brian Dean nebo David Hirst, ale neúspěšně. Předseda Leedsu se pokusil získat Denise Irwina z Manchesteru United, který dříve oblékal dres Leedsu, ale neuspěl. Mezitím došlo ale k zásadním událostem.

Eric Cantona, ústřední postava Leedsu, která výrazně pomohla týmu k titulu předchozí sezónu, se rozhádal s manažerem Leedsu. Sir Alex Ferguson tuto situaci využil a přivedl francouzského bouřliváka do svého týmu za jeden milion eur. Ferguson možná ani netušil, že zraněním Dublina odstartuje zlatý věk svého působení v Manchesteru.


Bitva o čelo tabulky

Souboj o čelo nabídl zajímavou podívanou. Aston Villa posílila svůj tým příchodem Deana Saunderse a Daliana Atkinsona. I přes prohru Manchesteru United na hřišti Aston Villy se po 22 odehraných kolech dostali před Aston Villu. K tomu přispěl také neuvěřitelný comeback na Boxing Day v zápase na hřišti Sheffield Wednesday. Red Devils už prohrávali 0:3, ale nesložili zbraně a nakonec vyrovnali na konečných 3:3.

V půlce prosince porazil Manchester United Norwich, což signalizovalo pokles formy Kanárků. Manchester se dostal na chvíli do čela celé soutěže až v půlce ledna. Po výhře Aston Villy nad nováčkem z Middlesbrough 5:1 vystřídali The Villains Manchester na čele.

Od té doby se Manchester United s Aston Villou střídali na čele tabulky. Zásadní moment přišel 5. dubna, kdy Manchester porazil Norwich City na jejich hřišti 3:1, a o dalších pět dní později, kdy Red Devils prohrávali doma se Sheffield Wednesday 0:1. V 86. minutě nejprve vyrovnal Steve Bruce, a v sedmé nastavené minutě se opět prosadil střední obránce Steve Bruce. Ve stejný den remizovala Aston Villa s Coventry City.

Manchester United vyhrál všechny následující zápasy, čímž si zajistil titul po neuvěřitelném průběhu sezóny, na který dlouho čekali. Tým zvládl mnoho náročných zkoušek a zaslouženě se stal mistrem.


Zajímavosti z historie Premier League

Leeds United, jakožto obhájce titulu, naprosto selhal a skončil až na 17. pozici, což bylo nejhorší umístění pro obhájce titulu od sezóny 1962/63. V této sezóně Leeds nedokázal vyhrát ani jedno venkovní utkání.

Další zajímavostí bylo, že průběžný lídr Norwich City, nakonec skončil třetí, a to se záporným rozdílem skóre -4.

Blackburn Rovers, ambiciózní nováček, ztratil dech, když se jim zranil klíčový hráč, Alan Shearer. I přesto, že krátce vedli ligu, tak nakonec skončili v tabulce čtvrtí.

Velmi překvapivý byl také sestup Nottinghamu Forest, který skončil suverénně poslední. Nottinhgamu uškodil fakt, že prodal dva klíčové hráče, Desa Walkera a Teddyho Sheringhama. Tento neúspěch měl za následek odchod legendárního manažera Briana Clougha z funkce po dlouhých osmnácti letech. S týmem dokázal vyhrát jedenkrát ligový titul, dva evropské poháry a čtyři ligové poháry.


Nejlepší střelec a asistent

Nejlepším střelcem této sezóny se stal Teddy Sheringham, který vstřelil 22 vstřelených gólů. Sezónu začínal v Nottinghamu Forest, po třech odehraných zápasech a vstřelení jednoho gólu se však stěhoval do Londýna, do Tottenhamu Hotspur. Druhou pozici obsadil útočník Q.P.R. Les Ferdinand, který vstřelil 20 gólů. Na třetím místě se umístil hráč Wimbledonu, Dean Holdsworth, s 19 vstřelenými góly.


Nejlepším nahrávačem byl Eric Cantona, když ve 35 zápasech asistoval šestnáctkrát. O tom, jak byl důležitý pro Fergusonův tým hovoří také fakt, že skóroval patnáctkrát. Celkově se podílel u 31 branek svého týmu z celkových 67. Za Cantonou skončili Darren Anderton a Niall Quinn s jedenácti asistencemi.


Zdroj: premierleague.cz
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.