Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

TOP 5 nejdražších přestupů v dějinách Premier League

Philippe Coutinho v Liverpoolu © iconsport.photo

Nejdražším přestupem v historii Premier League se stal Coutinho. Jak jsou na tom ostatní hráči a najde se v žebříčku i nějaké překvapivé jméno?

1. Philippe Coutinho - 135 milionů eur (Liverpool -> Barcelona)

Nejdražší akvizicí v historii Premier League se stal brazilský ofenzivní záložník Philippe Coutinho. Když ho Liverpool kupoval na konci ledna 2013 z milánského Interu za 13 milionů euro, tehdy netušil, že za něj utrží o 938 % více.

V Liverpoolu celkem odehrál 201 zápasů, vstřelil 54 gólů a na dalších 45 asistoval. V dresu Barcelony odehrál nadprůměrnou první sezónu, poté se jeho výkon začal zhoršovat. Světlým momentem bylo hostování v Bayernu Mnichov, ale po návratu se v kádru katalánského celku neprosadil.

Jiskru naděje vyvolalo hostování v Aston Ville, kam později hráč permanentně přestoupil. Momentálně hostuje v katarské lize. V sezóně 2017/18, kdy přestupoval z Liverpoolu do Barcelony byl na vrcholu své kariéry, co se týče formy, poté jeho výkony pomalu upadaly.

Historie přestupů hráče:

Datum

Z

Do

Částka

23. 7. 2008

Vasco da Gama

Inter Milán

3,80 milionů eur

30. 1. 2013

Inter Milán

Liverpool

13 milionů eur

8. 1. 2018

Liverpool

Barcelona

135 milionů eur

1. 7. 2022

Barcelona

Aston Villa

20 milionů eur


2. Enzo Fernández - 121 milionů eur (Benfica -> Chelsea)

Jako nejdražší příchozí hráč do Premier League a celkově druhý hráč v tomto žebříčku, je mladý, teprve 23letý Argentinec, Enzo Fernández. Do londýnské Chelsea přestoupil 31. ledna 2023 za neuvěřitelných 121 milionů eur.

Do Benficy přestoupil z River Plate 14. července 2022, takže sotva stihl odehrát polovinu sezóny za Benficu, kde neměl ani dostatek prostoru ukázat, co v něm je, a už se stěhoval do Londýna.

Za Benficu odehrál celkem 29 zápasů, v nichž dokázal vstřelit čtyři góly a na dalších sedm asistoval. V Chelsea má celkovou bilanci 58 zápasů, sedm gólů a pět asistencí. Nedávno kolovala internetem zpráva, že je nespokojený. Na konci března údajně Chelsea nabízela Fernándeze společně s Cucurellou Realu Madrid.

Historie přestupů hráče:

 

Datum

Z

Do

Částka

14. 7. 2022

River Plate

Benfica

44,25 milionů eur

31. 1. 2023

Benfica

Chelsea

121 milionů eur


3. Jack Grealish - 117,50 milionů eur (Aston Villa -> Manchester City)

Prvním hráčem v tomto žebříčku, který přestoupil v rámci Premier League, je Jack Grealish. Odchovanec Aston Villy pomohl svému mateřskému klubu vrátit se zpět mezi elitu v sezóně 2018/19 a ve skvělých výkonech pokračoval i další dvě sezóny v Premier League.

Svými výkony zaujal tak, že nakonec přestoupil do Manchesteru City, kde sice tolik nezářil jako v Aston Ville, ale rozhodně byl platným hráčem, ačkoliv nepatřil k hráčům, kteří by odehráli celý zápas.

Od přestupu do Manchesteru City ho trápí různá zranění nebo nemoci. Mnozí kritizují Grealishovi výkony, zatímco naopak vyzdvihují mladšího odchovance, Phila Fodena.

Historie přestupů hráče:

Datum

Z

Do

Částka

5. 8. 2021

Aston Villa

Manchester City

117,50 milionů eur


4. Declan Rice - 116,60 milionů eur (West Ham United -> Arsenal)

Jeden z nejlepších hráčů na své pozici v Premier League přestoupil na začátku této sezóny z West Hamu United do Arsenalu. Declan Rice absolvoval mládežnickou akademii v Chelsea, odkud přestoupil zadarmo do West Hamu.

Ve West Hamu patřil k základním stavebním členům základní jedenáctky a jak jeho výkony rostly, tak i zájem o jeho služby. West Ham mladou hvězdu nakonec neudržel, ale nemusí ho to mrzet. Za jeho prodej inkasoval 116,60 milionů eur, což tento přestup řadí jako čtvrtý nejdražší v historii Premier League.

I přes pomalejší rozjezd zažívá Declan Rice skvělou premiérovou sezónu a je velmi platným hráčem Artetovi jedenáctky. Ve 40 zápasech skóroval šestkrát a sedmkrát asistoval.

Historie přestupů hráče:

Datum

Z

Do

Částka

1. 7. 2013

Chelsea

West Ham United

zdarma

15. 7. 2023

West Ham United

Arsenal

116,60 milionů eur


5. Moises Caicedo - 116 milionů eur (Brighton -> Chelsea)

Pětici hráčů uzavírá opět hráč, který přestoupil do londýnské Chelsea. Do Chelsea přestoupil z Brightonu po výborné předchozí sezóně, kdy pomohl Brightonu k šestému místu. Stejně jako Fernández, tak ani on nepomáhá Chelsea k lepším výkonům, aby skončila v tabulce lépe, jak v předchozí sezóně.

Ekvádorský střední obránce odehrál v probíhající sezóně 37 zápasů, v nichž vstřelil dva góly. V počtu inkasovaných gólů se řadí Chelsea určitě do horší poloviny tabulky.

Brightonu se investice vrátila čtyřnásobně.

Historie přestupů hráče:

Datum

Z

Do

Částka

1. 2. 2021

Independiente

Brighton

28,20 milionů eur

14. 8. 2023

Brighton

Chelsea

116 milionů eur


Přečtěte si také: Zpátky do minulosti 1993-94: Úspěšná obhajoba titulu Manchesteru United

Zdroj: premierleague.cz
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.