Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

TOP 5 brankářů s nejvíce čistými konty v Premier League

Petr Čech © iconsport.photo

Fotbal není jen o střílení gólů, ale také o kvalitní obraně a výkonech brankářů. Kdo má na svém kontě nejvíce čistých čistých kont v celé historii Premier League, která odstartovala sezónou 1992/93?

Premier League je domovem nejlepších hráčů na světě. Soutěž má náročný program a zápasy se hrají ve vysokém tempu. I týmy ze spodní části tabulky mohou překvapit favorita a získat body.

Celkově v soutěži padá mnoho gólů a někteří brankáři měli výhodu, že při vzniku soutěže hrálo soutěž více týmů, takže měli více zápasů k dispozici, dokud se neupravil finální počet týmů na dvacet.

Kdo je historicky nejúspěšnějším brankářem Premier League v počtu nasbíraných nul?

1. Petr Čech - 202 čistých kont

Na absolutní špičce tohoto žebříčku se nachází český brankář Petr Čech. Legendární gólman strávil v Chelsea dlouhých jedenáct sezón a byl součástí nejúspěšnějšího týmu v historii klubu.

Hned ve své první sezóně po příchodu z Rennes dokázal udržet 24krát čisté konto z 35 zápasů, což je neuvěřitelná úspěšnost. Od té doby dokázal vychytat maximálně devatenáct čistých kont za stejnou porci zápasů, a to v sezóně 2008/09.

V každé sezóně, ve které odchytal minimálně dvacet zápasů, dokázal uhájit desetkrát čisté konto.

Po sezóně 2014/15 přestoupil na sever Londýna, do Arsenalu. Zde odchytal čtyři sezóny a rovněž dokázal uhájit svůj standard minimálně vychytaných deseti nul.

Petr Čech a Joe Hart jsou čtyřnásobnými držiteli ocenění „Premier League Golden Glove”.

V Premier League nastoupil celkově ke 443 zápasům, a ve 202 z nich dokázal udržet čisté konto, což je 45,60% bilance.


2. David James - 169 čistých kont

Na druhém místě se nachází jedna z legend soutěže, David James. Mezi brankáři odchytal nejvíce zápasů (celkem 572), což je mnohem více, než druhý Mark Schwarzer s 514 starty.

Největší část své kariéry strávil v Liverpoolu, kde odchytal 214 zápasů a udržel čisté konto v 72 případech. Další nuly si připsal v Portsmouthu (39), Aston Ville (21), Manchesteru City (19) a ve West Hamu United (17).

David James drží také nelichotivý rekord, a to v počtu inkasovaných gólů. Během své kariéry v Premier League inkasoval celkem 665 gólů.

Zajímavostí je, že 60 % čistých kont získal na domácí půdě, což tvořilo 60 % jeho celkových nul.

Mezi brankáři vyniká také v počtu chycených pokutových kopů. Z 63 penalt dokázal zneškodnit 13.

Celkově tak z 572 zápasů udržel 169krát čisté konto, což je 29,55% úspěšnost.


3. Mark Schwarzer -151 čistých kont

Bronzovou příčku obsadil australský gólman Mark Schwarzer, který má nejvíce odchytaných zápasů hned po Davidu Jamesovi. V daném žebříčku je tak historicky nejvytíženějším zahraničním gólmanem v Premier League.

Poslední čisté konto si připsal v dresu Leicesteru, kterému pomohl k bezbrankové remíze s Hull City 14. března 2015.

Nejvíce čistých kont získal v Middlesbrough (93), poté ve Fulhamu (56). V dresu Chelsea spíše kryl záda Petru Čechovi, kde pomohl získat dvě nuly. Poslední tři sezóny strávil v Leicesteru, kde i symbolicky získal poslední čisté konto.

V počtu nejvíce inkasovaných gólů se nachází hned za Davidem Jamesem s celkovým počtem 653 inkasovaných gólů.

Mezi gólmany, kteří si připsali nejvíce zákroků, se nachází na čtvrtém místě s celkovým počtem 1 141 zákroky.

Mark Schwarzer tak celkově vychytal 151 čistých kont v 514 zápasech. Procentuální úspěšnost gólmana je na 29,57 %.


4. David de Gea - 147 čistých kont

Na čtvrtém místě se nachází španělský brankář David de Gea, který strávil kariéru v Manchesteru United. Za Red Devils nastoupil ke 415 zápasům, v nichž dokázal udržet čisté konto 147krát.

V počtu celkových zákroků mu patří třetí místo s 1 157 zákroky, což je třeba vyšší číslo, než jaké měl Petr Čech, který odchytal více zápasů a čelil tak méně střeleckým pokusům.

David de Gea jako druhý gólman z tohoto seznamu patří do klubu „Premier League Golden Glove”. Toto ocenění získal dvakrát, a to v sezónách 2017-18 a 2022-23.

V klubové historii drží prvenství v počtu čistých kont, když překonal legendárního Dána Petera Schmeichela (112).

Španělský gólman je momentálně bez angažmá. Vzhledem k jeho věku (33) je velice pravděpodobné, že by mohl přidat další zápisy v Premier League.

Úspěšnost de Gey je vyšší, než u předchozích dvou legend. Výsledná úspěšnost na získání čistého konta je 35,42 %.


5. David Seaman - 140 čistých kont

Druhým Angličanem v tomto žebříčku je další legenda David Seaman. Ačkoli měl občas slabší chvilky, jako například v anglické reprezentaci, tak patří k nejlepším gólmanům v celé historii Premier League.

Oproti dalším konkurentům má Seaman trochu smůlu v tom, že odchytal sedm sezón v předchůdci Premier League, který se nezapočítává do této statistiky.

Seaman Celkově odchytal 344 zápasů, v nichž dokázal udržet čisté konto 141krát. Po Petru Čechovi je tak druhým nejúspěšnějším brankářem v tomto žebříčku, co se týče procentuální úspěšnosti (40,99 %).

138 čistých kont udržel v londýnském celku, další tři přidal v dresu Manchesteru City.


Zdroj: premierleague.cz
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.