Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

Kdo ovládl statistiky v Premier League, a jaká je ideální jedenáctka za první polovinu sezóny?

Erling Haaland © iconsport.photo

Přečtěte si to nejdůležitější shrnutí za rok 2023. Kdo ze současných hráčů má nejlepší čísla a kdo se vešel do nejlepší jedenáctky anglické Premier League?

Souboj o krále střelců nabídne zajímavou podívanou

Souboj o krále střelců je vždy velmi sledovanou statistikou. Obhájce loňské koruny střelců, Erling Haaland, je na nejlepší cestě jí opět vyhrát. Haaland chybí svému týmu od začátku prosince, kdy střídal kvůli zranění během zápasu s Aston Villou. Od té doby chybí svému týmu a přesný datum návratu není zatím známý.

Během patnácti zápasů, skóroval norský útočník ve čtrnácti případech a na čtyři přihrál. Předchozí rok dokázal rozvlnit síť v třiceti šesti přápadech za 35 odehraných zápasů. Hned v závěsu číhají na svou příležitost Mohamed Salah z Liverpoolu, Dominic Solanke z Bournemouthu a Son Heung-Min. Všichni tři nastříleli shodně po dvanácti brankách. Zároveň není třeba opomenout, že Salah asistoval u sedmi branek, zatímco Solanke pouze v jednom případě. Oproti Haalandovi však mají odehraných více zápasů. O jednu branku méně má Kladivář Jarrod Bowen.

Souboj o nejlepší nahrávače je rovněž zajímavý

V čele nejlepších asistentů je útočník Aston Villy, Ollie Watkins, který hraje ve skvělé formě. V dosavadní sezóně skóroval devětkrát a osmkrát připravil gól pro své spoluhráče. Hned pod ním se nachází trojice hráčů. Pedro Neto, Mohamed Salah a Kieran Trippier.

Pedro Neto, ačkoli je útočník, skóroval pouze v jednom zápase, ale asistoval sedmkrát. Kieran Trippier neskóroval zatím ani jednou, ale jako krajní obránce to dává smysl. Mohamed Salah prožívá opět jednu ze svých nejlepších sezón, kde dýchá na záda Haalandovi i Watkinsovi v obou žebříčcích. Hned sedm dalších hráčů asistovalo v šesti případech.


Kdo vychytal nejvíce čistých nul?

Kvalitní brankáři jsou nesmírně důležitým stavebním kamenem každého týmu, který chce sbírat body a konkurovat tak nejlepším mužstvům v celé soutěži. Hned třem brankářům se podařilo vychytat pro svůj tým šestkrát čisté konto. Alisson Becker, André Onana a Jordan Pickford.

Dalších sedm brankářů udrželo pětkrát čisté konto. Je nutné však dodat, že je také velmi důležité, jak tým brání. Nejlepší obranu z první trojice má Alisson Becker, na něhož spoluhráči nechali vystřelit soupeře pouze v padesáti případech. Poté následuje jeho městský rival, Jordan Pickford, který čelil 56 střelám. Nejhorší obranou má André Onana, na něhož nechali spoluhráči vystřelit soupeře až 69krát. Alisson Becker chyběl ve třech utkání, zatímco Pickford i Onana odchytali všech dosavadních dvacet zápasů.

Nejlepší jedenáctka dosavadní sezóny

Brankář

Guglielmo Vicario (Tottenham Hotspur) - Mnoho fanoušků bylo skeptických, když měl nahradit Huga Llorise. Nicméně fanoušci velmi rychle zapomněli na bývalou jedničku a nyní si vychutnávají skvělé výkony, které podává jejich nový brankář.

Střední obrana

Ezri Konsa (Aston Villa) - Ezri Konsa je součástí Aston Villy od návratu zpět mezi elitu v roce 2019. Doposud byl spíše vnímán jako druhý hlavní střední obránce v obraně Aston Villy, ale po zranění Tyrona Mingsa se stal hlavním obráncem a tuto roli bravurně zastává. Skvělá technika, rychlost a síla jsou vlastnosti, díky kterým vyniká.


William Saliba (Arsenal) - 22letý spolehlivý obránce Gunners patřil loni k nejlepším středním obráncům celé soutěže. Bohužel ho vyřadilo zranění do konce sezóny, což se projevilo i na výsledcích Arsenalu, který nakonec nedokázal udržet slušně rozjetou sezónu. Letos nastupuje pravidelně a navzdory nízkému věku podává famózní výkony v dresu Kanonýrů.


Virgil van Dijk (Liverpool) - Nizozemská opora liverpoolské obrany předváděla v minulé sezóně nepříliš povedené výkony. Letos však vypadá, že se opět vrací do dřívější formy a Liverpool hraje i díky němu o titul.


Záloha

Bukayo Saka (Arsenal) - Další mladý talent v týmu Kanonýrů, který patří k ústředním postavám Arsenalu v posledních třech sezónách. Saka hraje na pravé záloze a v současné sezóně nastřádal během devatenácti zápasů, 6 gólů a asistencí.

Declan Rice (Arsenal) - Posledním hráčem z Arsenalu je Declan Rice. Nová akvizice z léta, která přišla do Arsenalu z West Hamu za rekordní sumu 105 milionů liber. I když měl nabídku od Manchesteru City, dal přednost právě Arsenalu. Dodnes mu to fanoušci Kladivířů nemohou odpustit, ale srdce fanoušků svého nového chlebodárce si velmi rychle získal. Ve středu zálohy plní velmi důležitou roli, když pomáhá tvořit hru, ale zároveň nezapomíná na pomoc v defenzívě. Letos pomohl Arsenalu získat důležité body pozdními góly.


Douglas Luiz (Aston Villa) - 25letý brazilský středový záložník Aston Villy je momentálně jedním z nejžhavějších jmen v Premier League. V minulosti se neprosadil v kádru Manchester City, tak putoval různě po hostování, dokud jej nekoupila v roce 2019 Aston Villa. Pod španělským manažerem Unaiem Emerym předvádí famózní výkony, a i díky němu jsou Villans překvapivě na čele s Liverpoolem.


Son Heung-Min (Tottenham Hotspur) - Jihokorejský levý záložník ve službách Tottenhamu si udržuje stabilní formu od sezóny 2016/17, kdy se mu podařilo vsítit za sezónu, alespoň 10 gólů. Po odchodu Harryho Kanea do Bayernu Mnichov se chvíli trápil, ale už nyní v polovině soutěži zaznamenal 12 branek a 5 asistencí, což jsou neskutečná čísla. Díky jeho výkonům se Tottenham drží v závěsu v boji o titul. Jedno je jisté, v současnosti je Son Heung-Min považován za nejlepšího asijského hráče, který kdy hrál na anglických trávnících.


Útok

Mohamed Salah (Liverpool) - Mohamed Salah letos oslavil 31. narozeniny a obvykle hraje na pravém křídle. Za Liverpool už kope sedmou sezónu a podle statistik patří mezi nejlepší hráče Premier League vůbec. V aktuální sezóně již zaznamenal 12 branek a 7 asistencí v pouhých 19 zápasech. Pokud bude pokračovat v nastoleném trendu, tak může velmi pomoci Liverpoolu v boji o titul.

Erling Haaland (Manchester City) - Erling Haaland je momentálně považován za nejlepšího útočníka na světě. Ve své debutové sezóně v dresu Manchester City vsítil v třiceti pěti zápasech neuvěřitelných třicet šest branek. Zároveň se stal také nejrychlejším hráčem, kterému se podařilo překonat hranici 50 gólů v Premier League. V současné sezóně už Haaland vsítil 14 branek a na 4 přihrál, a to za pouhých 15 zápasů. Bohužel, kvůli zranění musel vynechat několik utkání. Až se vrátí zpátky na trávník, bude velmi zajímavé sledovat, jak se mladý Nor vypořádá s návratem do formy.

Ollie Watkins (Aston Villa) - Dalším hráčem letošní komety sezóny je Ollie Watkins. V posledních třech sezónách vždy překonal hranici deseti vstřelených branek. Letos je už po dvaceti zápasech blízko překonání této mety. Vedle devíti nastřelených branek, přihrál také na osm, což je na útočníka nebo křídlo, kde také hrává, velmi slušný počin.


Zdroj: goal.com, premierleague.com
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.