Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

Je Salah nejlepším hráčem Premier League?

Mohamed Salah © Iconsport.photo

Nenajdete za poslední roky hráče, jenž by dokázal stejně jako Mohamed Salah hrát rok co rok na nejvyšším levelu. Střílí gól za gólem, připisuje si mraky asistencí a je tak zásadním klíčem k úspěchu svého týmu.

Mohamed Salah dorazil do Liverpoolu v roce 2017 po skvělé sezoně v AS Řím. Očekávalo se, že egyptský reprezentant Liverpoolu pomůže, ale že překoná rekord a ve své první sezóně vstřelí 32 gólů, na dalších 10 přihraje, to nečekal nikdo. One season wonder? To ani náhodou. Salah už je dnes naprostou ikonou nejen Liverpoolu, ale celé soutěže. Dnes dal svůj 150. gól v Premier League při výhře nad Crystal Palace, k níž se také dostaneme. Salah má už v této sezóně na kontě 11 gólů a 7 asistencí. Stejně gólů vytvořil jen Erling Haaland.

Budu si stát za tím, že v sezóně 2020/21 byl v první polovině ročníku Salah nejlepším hráčem planety. Ta forma, jakou měl...nešlo ho zastavit. Jeho sebevědomí bylo v nebi a bylo to vidět i na stylu toho, jak dával góly, jak asistoval. Jenomže přišel AFCON 2021, prohrané finále se Senegalem a Salah šel masivně dolů. Ani zdaleka nebyl zpět v takové formě a sebevědomí mu kleslo. Doposud se nedostal do bývalé formy a myslím si, že toho nebránitelného Salaha už neuvidíme. Ale podívejme se na jeho čísla.

Pokud o někom mluvíme v tom smyslu, že nevidíme jeho nejlepší verzi, jenž jsme viděli před pár lety, a on vám stejně za následujcí 2 sezóny vstřelí v Premier League 42 gólů a 26 asistencí, víme, že se bavíme o někom výjimečném. Důkazem je i tato sezóna. Liverpool se po dnešní výhře posunul do čela tabulky Premier League. Ačkoliv to s Crystal Palace dlouho vypadalo bídně, Salah dokázal po vyloučení Jordana Ayewa srovnat a následně si připsal asistenci na rozhodující gól Harveyho Elliotta. Za 16 zápasů má 18 vytvořených gólů.

Přivádí nás to tak k myšlence, zda je Salah aktuálně doopravdy tím nejlepším hráčem Premier League. Podívejme se do minulosti. Jaký jiný hráč zvládne po takhle dlouhou dobu dodávat čísla i přes to, že je kritizován za to, že prostě býval lepší. Vždyť tu byl bod, ve kterém fanoušci Liverpoolu stavěli nad Salaha i Luise Díaze, ale Salah byl stejně na 30+ gólech. Kevin De Bruyne a Harry Kane. Jen ti dva mohou Salahovi v nějakém dlouhodobém období kontrolovat. Ale nyní? Harry Kane je v Bayernu a Kevin De Bruyne na marodce. Má vůbec nějakou konkurenci?


Je Salah lepší než Haaland?

Erling Haaland. To jméno se asi bude často se Salahem aktuálně bít. Ten blázen má na kontě za 50 zápasů rovných 50 gólů. To je jako z jiného vesmíru. Jenomže podívejme se na to z tohoto úhlu. Haaland je bezpochyby pro Cityzens důležitý. Ale je nepostradatelným? Manchester City je na tom tak dobře, že by vyhrál treble dost možná i bez Haalanda, což dokázaly zápasy v pozdější fázi sezóny. Ale jak vypadá Manchester City bez De Bruyneho? Byl by Tottenham na dnešní úrovni bez Harryho Kanea? Nebyl, samozřejmě.

Proto Erlinga Haalanda nemůžeme dosazovat na tu úroveň, přestože byl s Messim hlavním kandidátem na Zlatý míč. Zkusme ale měřítko přenést na Mohameda Salaha. Jak by Liverpool fungoval bez famózního Egypťana? Jürgen Klopp by ho prostě nezastoupil. Je skvělý, je vídět v každém zápase a v každém je klíčem k bodovému zisku. Viděli jsme Haalanda na hřišti proti Aston Ville, Interu Milán, Realu Madrid atd,? Ne. Dva poslední zmiňované duely stejně Cityzens vyhráli. Jakmile ale nehraje král Premier League Salah, Liverpool bude mít problém. Užívejme si jeho éru, dokud trvá.

Zdroj: premierleague.cz
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.