Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

Historicky nejlepší střelci Premier League

Alan Shearer © iconsport.photo

Nejlepší ligová soutěž byla oficiálně zahájena sezónou 92/93. Kdo je historicky nejúspěšnějším střelcem? A kterých dalších 9 hráčů se umístilo za ním? V žebříčku Premier League jsou zárovn stále dva aktivní hráči.

1. Alan Shearer - 260 gólů

Kdo jiný než anglický fotbalista by měl být na trůně mezi historicky nejlepšími střelci nejlepší ligové soutěži na světě? Anglická ikona a mašina na góly, Alan Shearer, je historicky nejlepším střelcem Premier League. Během své kariéry dokázal vstřelit úctyhodných 260 gólů a na trůně sedí neuvěřitelných 30 let. Samotný příběh se začal psát přestupem ze Southamptonu do Blackburn Rovers v červenci roku 1992.

Od té doby se z něj stala mašina na góly. Během čtyř sezón a 138 zápasů vstřelil neuvěřitelných 112 gólů a pomohl tak Blackburnu k mistrovskému titulu. Po přestupu do Newcastlu už neměl tak stabilní výkony, ale i tak v 303 zápasech dokázal skórovat 148krát, což v součtu dává neuvěřitelných 260 branek.


2. Harry Kane - 213 gólů*

Nejbližším pronásledovatelem rekordmana Shearera je Harry Kane. Třicetiletý kanonýr přestoupil do Bayernu Mnicho a není se čemu divit. Harry Kane během svého působení ve Spurs nevyhrál žádnou trofej.

Pokud vezmeme v potaz, že kanonýr stráví 2 - 3 sezóny v Německu, a poté se vrátí zpátky do Premier League bez zranění, je velice pravděpodobné, že by mohl rekord překonat. Jestliže se vrátí zpátky do Tottenhamu, může prodloužit tak rekord hráče v počtu vstřelených gólů za jeden tým.

3. Wayne Rooney - 208 gólů

Na třetím místě v žebříčku se nachází legenda Manchesteru United, Wayne Rooney. Ve své době patřil mezi nejspolehlivější všestranné hráče. V sezóně 02/03 pravidelně nastupoval v základní sestavě Evertonu a dokázal vsítit tři góly. Tehdy mu bylo pouhých sedmnáct let. O rok později už dokázal skórovat dokonce devětkrát, což zaujalo Sira Alexa Fergusona a následně přestoupil do Manchesteru United.

Od té doby pravidelně střílel v každé sezóně minimálně 11 branek. Poslední dvě sezóny v Manchesteru nebyly tak produktivní. když vstřelil pouze 8, respektive 5 gólů. Na horší bilanci vstřelených branek se možná podepsal fakt, že poslední sezóny spíše hrával jako záložník než jako útočník.


4. Andrew Cole - 187 gólů

Na čtvrtém místě se drží další bývalý hráč United, Andrew Cole. Anglický útočník zažil spanilou jízdu s Red Devils v sezóně 1998/99 a byl stabilním členem kádru, který vyhrál treble. Za United celkem vstřelil 93 branek, což ve skutečnosti představuje pouze polovinu jeho celkového počtu nastřelených branek. Zbytek branek nasázel za Newcastle, Blackburn, Fulham, Manchester City a Portsmouth.

Skórovat za šest klubů v Premier League je tedy slušný počin, v tomto ohledu byl lepší pouze Craig Bellamy, který zvládl totéž v sedmi klubech. Nejlepší sezónu odehrál v ročníku 1993/94 za Newcastle United, kdy ve 40 zápasech dokázal vsítit branku 34krát.


5. Sergio Agüero - 184 gólů

Jeden z nejlepších útočníků Premier League v období 2010-2020 Sergio Agüero drží historicky páté místo mezi kanonýry. Argentinský zabiják stylově pomohl svému týmu hned v první sezóně vyhrát první titul v rámci Premier League v sezóně 2011/12. Ještě v 90. minutě totiž Citizens doma prohrávali s QPR 1:2. Vše nasvědčovalo, že titul obhájí městský rival United.

Na konci zápasu se začaly dít věci. Hned ve druhé minutě nastavení udeřil nejprve Edin Džeko, a o další dvě minuty později následně i Agüero. V ten moment se strhla vlna euforie, a bylo jasné, že Citizens poprvé získají v novodobé historii anglické nejvyšší soutěže první titul. Agüero Momentálně drží rekord v nejkratším čase potřebném ke skórování (108 minut) mezi hráči se 70 a více vstřelenými brankami.


6. Frank Lampard - 177 gólů

Když si připomeneme éru největší slávy Chelsea, všem zůstane v paměti jméno „Frank Lampard”. Tento geniální středový záložník vynikal především ve skórování gólů. Na středního záložníka měl neuvěřitelný čich na gól. Od svého přestupu z West Ham United v roce 2001 mu trvalo pouhé dvě sezóny, než začal pravidelně sázet 10 a více gólů v dresu Chelsea.

Z pohledu počtu gólů v Premier League, nejúrodnější byla sezóna 2009/10, kdy vstřelil neuvěřitelných 22 branek. Pouze poslední sezóna v dresu Chelsea v sezóně 2013/14 už však nebyla tak úspěšná, když skóroval pouze šestkrát.


7. Thierry Henry - 175 gólů

Thierry Henry byl jedním z nejlepších hráčů, které Arséne Wenger měl ve své sestavě v Arsenalu. Oba se poprvé setkali v Monacu v roce 1994. Thierry Henry během začátků své kariéry nastupoval jako krajní křídlo, zejména v Monacu a Juventusu. Po svém přestupu do Arsenalu ho francouzský kormidelník postavil do útoku vedle zkušené hvězdy Dennise Bergkampa.

Zpočátku se Henrymu střelecky nedařilo, v prvních sedmi ligových utkání dokonce nevstřelil žádný gól. Sezónu však zakončil nakonec se sedmnácti góly, což zopakoval i následující rok. V dalších pěti sezónách dokázal vstřelit minimálně 24 gólů, přičemž v sezóně 2003/04 jich dokonce vstřelil 30. Tuto sezónu byli Kanonýři neporaženi a byl tedy součástí týmu nazývaného „Invincibles”.


8. Robbie Fowler - 163 gólů

V počátcích Premier League patřil Robbie Fowler k pilným střelcům a držel krok s ostatními kanonýry. Poté však jeho kariéru zbrzdila zranění a byl nucen opustit Liverpool, protože místo něj operovali v útoku Emil Heskey a Michael Owen.

Jeho střelecká forma už nebyla taková jako v počátcích Premier League, a v dresech Leedsu či Manchesteru City už nezářil. I přesto mu ale patří osmá příčka s 163 nastřílenými góly.


9. Jermain Defoe - 162 gólů

Jermain Defoe je dalším anglickým útočníkem, který se umístil v žebříčku. V Premier League strávil dlouhou část kariéry od sezóny 2000/01 až po 2018/19. Nejvíce gólů vstřelil Defoe v dresu Spurs - celkem 91.

Před svým přestupem do Tottenhamu vyrostl ve West Ham United, oblékal dres Portsmouthu, Sunderlandu a Bournemouthu. Velký dojem udělal v Sunderlandu, když na sklonku kariéry dokázal vstřelit 34 gólů v 87 zápasech.


10. Mohamed Salah - 153 gólů*

Desáté místo uzavírá stále hrající egyptská superstar Mohamed Salah. V Liverpoolu převážně operuje na pravém křídle, ačkoli dokáže hrát i na pozici útočníka. Nezdá se však příliš pravděpodobné, že by jednatřicetiletý Egypťan dokázal ohrozit Alana Shearera.

Objevilo se mnoho spekulací ohledně možného odchodu Salaha z Liverpoolu. I kdyby se rozhodl zůstat v Liverpoolu ještě pár sezón, k překonání rekordu potřebuje více než 100 gólů, což není příliš reálné.


Zdroj: premierleague.com
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.